Projektet tar sin utgångspunkt i att antalet anställda inom civilsamhället ökar och därmed spelar en allt viktigare roll – både som resurs och som maktfaktor. Samtidigt står sektorn inför utmaningen att balansera organisationernas uppdrag gentemot de förändrade villkoren för de anställda. Den befintliga forskningen inom området är begränsad, både i Sverige och internationellt. Syftet med ”Från administration till ideologi?” är därför att bidra med ny kunskap och nya insikter.
Arbetsgivaralliansen ser att forskningen inom området är viktigt, vilket gör att vi är delaktiga i projektet.
Centrala forskningsfrågor
- Vad kännetecknar det strategiska ledarskapet av anställda i det svenska civilsamhället?
- Vilka likheter och skillnader finns mellan olika typer av ideella organisationer, samt mellan ideella, offentliga och privata organisationer?
- Vilka åtgärder kan vidtas för att utveckla det strategiska ledarskapet av anställda inom civilsamhället?
Forskningsramverket fokuserar på två dimensioner av ledarskapet: en uppdragsfokuserad och en med mer traditionell inriktning. Den uppdragsfokuserade dimensionen innebär att ledarskapet främst tjänar organisationens ideella syfte, medan den traditionella dimensionen sätter organisationens humankapital – anställda, medlemmar och frivilliga – i fokus.
Enkät och panel
Som en del i forskningsprojektet kommer en enkät inom kort att skickas ut till 600 slumpvist utvalda organisationer i civilsamhället, varav ca 230 till chefer och ledare inom Arbetsgivaralliansen. Kanske blir du en av dem?
Forskningsprojektet
Projektet genomförs i samverkan mellan Arbetsgivaralliansen, Fremia, Bräcke Diakoni, Ideell Arena, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, Svenska sällskapet för nykterhet och folkbildning och Marie Cederschiöld högskola.
Inom ramen för projektet kommer ett antal rapporter att publiceras. Den första rapporten gavs ut i maj 2024:”Från administration till ideologi? Tidigare forskning om att strategiskt styra och leda anställda i ideella organisationer”.
Läs mer om forskningsprojektet
För mer information om projektet kontakta Jenny Stake Fredriksson