Genomförandet av Lönetransparensdirektivet

Lönetransparensdirektivet antogs av EU i maj 2023 och det ska vara genomfört i Sverige senast den 7 juni 2026.

Direktivet syftar till att stärka tillämpningen av principen om lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete (likalöneprincipen), bl.a. genom att öka insynen i lönesättningen, fastställa minimikrav för regelverket kring förbudet mot lönediskriminering och skärpa efterlevnadsmekanismerna.

I Sverige har den utredning som tillsatts av regeringen presenterat förslag på hur Lönetransparensdirektivet ska genomföras. Utredningens uppdrag har varit att förslaget så långt det är möjligt ska upprätthålla det svenska regelsystemet och inte innefatta andra åtgärder eller andra författningsförslag än de som är nödvändiga för att genomföra direktivet.

Förslaget har nu skickats ut för remittering till myndigheter och organisationer. Arbetsgivaralliansen har bjudits in för att lämna synpunkter på förslaget. Remissvaret ska vara inlämnat senast den 4 oktober.

En kort sammanfattning av förslagen i den svenska utredningen

Information till arbetssökande och arbetstagare

Arbetsgivare ska i god tid informera arbetssökande om ingångslönen eller löneintervallet för den aktuella tjänsten så den sökande kan förhandla sin lön. Arbetsgivare får inte fråga en arbetssökande om nuvarande eller tidigare lön. Arbetsgivaren ska också informera anställda om vilka bestämmelser och praxis om löner som tillämpas i verksamheten. Anställda ska även kunna begära skriftlig information om sin lön samt den genomsnittliga lönen – uppdelad efter kön - som tillämpas på andra anställda som utför lika eller likvärdigt arbete. 

Lönekartläggningen och lönerapportering

För arbetsgivare med minst tio arbetstagare ska lönekartläggningen vara skriftlig. Arbetsgivare som har 100 – 249 arbetstagare ska sammanställa en lönerapport vart tredje år och arbetsgivare som har 250 eller fler ska årligen sammanställa en sådan rapport.  Lönerapporten ska skickas till DO som offentliggör uppgifterna och även återrapporterar till EU-kommissionen. En arbetsgivare som inte skickar in uppgifter till DO ska åläggas att betala en sanktionsavgift.  Lönekartläggningen ska innehålla en analys av kvinnors och mäns löneutveckling i samband med föräldraledighet. Arbetsgivaren ska samverka med arbetstagarföreträdare i arbetet med lönekartläggningen och lönerapporteringen. Särskilda samverkansbestämmelser föreslås avseende bland annat lönerapporteringen.