Arbetsmiljöverkets nya förskrifter om arbetsmiljö

Den 1 januari 2025 börjar Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur att gälla. De tidigare 67 stycken arbetsmiljöförskrifterna (de orangea häftena) har nu blivit 15 större föreskrifter. Den nya strukturen syftar till att det ska bli lättare att hitta, förstå och använda reglerna.

Ny struktur

Innehållet i reglerna är i stort sett detsamma, men du som arbetsgivare behöver ta dig tiden att titta igenom Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur för att förstå vilka regler som gäller för just din verksamhet. Skyddet för arbetstagare och kraven på arbetsgivaren är i princip oförändrade. Det är alltså själva strukturen och inte arbetsmiljöarbetet, som har omarbetats.

Alla föreskrifter har också digitaliserats.

Den nya strukturen börjar gälla den 1 januari 2025 och du kan förbereda dig genom att gå in på Arbetsmiljöverkets webbplats och leta upp de regler som gäller för just dig och din verksamhet.

Vanliga frågor och svar om den nya regelstrukturen

Färre föreskrifter – men mer omfattande

Idag finns 67 häften med egna AFS-beteckningar som samlar föreskrifter utifrån olika ämnesområden. Från och med den 1 januari 2025 kommer föreskrifterna att sorteras in i 15 nya AFS-häften. Innehållet i var och en av de nya häftena är mer omfattande och delas in i både avdelningar och kapitel.

Vår rekommendation är att du börjar bekanta dig med åtta av de nya häftena. Börja med:

  • AFS 2023:1 Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt arbetsmiljöarbete och
  • AFS 2023:2 Föreskrifter och allmänna råd om planering och organisering av arbetsmiljöarbete

Fortsätt sen med AFS 2023:10 till och med AFS 2023:15. Dessa häften berör i mycket de flesta arbetsgivare. För vissa arbetsgivare kan även föreskrifterna kring byggnadsarbete och produkter vara aktuella.

Ta hjälp av paragrafnyckeln

Arbetsmiljöverket har tagit fram en så kallad paragrafnyckel för att det ska bli enkelt att hitta var de nu gällande föreskrifterna hamnat i den nya ordningen och framför allt hitta rätt i de nya föreskrifterna. 

Du behöver också se över din verksamhets interna rutiner och den skriftliga informationen som handlar om arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete. Behöver någon information anpassas eller skrivas om till vad de nya föreskrifterna säger?

Paragraferna gäller alla

Glöm inte att alla paragrafer i arbetsmiljölagen, arbetsmiljöförordningen och i Arbetsmiljöverkets föreskrifter är bindande regler. De är inte förhandlingsbara utan ska följas av alla. Ingen kan träffa överenskommelser om att göra avvikelser från det som står i reglerna.

Föreskrifternas allmänna råd – vägledning i arbetsmiljöarbetet

De allmänna råden och vägledningarna ger dig hjälp med att förstå innehållet i föreskrifterna. Till exempel finns det vägledningar om systematiskt arbetsmiljöarbete, organisatorisk och social arbetsmiljö och minderårigas arbetsmiljö där mer stöd finns för att förstå vad som gäller.

Mer bra information om den nya regelstrukturen hittar du på: